Logopalkki.jpg

O lutklubin historiaa
Olutklubi Tapiolan, aikaisemmalta nimeltään Olutseura Tapiolan, juuret juontavat Espoon Tapiolaan Ravintola Patasetiin. 22.3.1996 pidettiin Patasetissa ensimmäinen kokoontuminen.
Olutaatetta haluttiin viedä eteenpäin ja päätettiin, että toiminta siirretään Niittykummussa toimivaan Olutravintola The Gallows Birdiin. Virallinen perustava kokous pidettiin Gallowsissa 12.6.1996. Olutklubin Tapiolan nimi siitä huolimatta, että klubi on perustettu Tapiolassa, ei viittaa paikkaan, vaan Kansalliseepos Kalevalaan ja sitä kautta suomalaiseen olutkulttuuriin.

Yhdistyksen toiminalle on ollut kuvaavaa omaperäisyys ja sitoutuminen toimintaan. Mielenkiintoinen piirre on tietynlainen positiivinen kurinalaisuus, joka on näkynyt kuukausikokousten kunnianhimoisessa ohjelmassa ja sisällössä.

Seuran toiminta on määritelty aatteelliseksi:
  1. Edistää juoma- , erityisesti olutkulttuuria topeliaanisessa hengessä.
  2. Kohottaa oluen tuntemuksen tasoa jäsenten keskuudessa.
  3. Tukea olueen liittyvää harrastustoimintaa.
  4. Toimia jäsenten tapaamis- ja keskustelufoorumina.

Aatesisällön levittämiseksi ja ylläpitämiseksi seura :
  1. järjestää kuukausikokouksia, joissa kuullaan esitelmiä, arvioidaan erityyppisiä oluita, kilpaillaan tietovisan ja Dartsin paremmuudesta. Perinteiksi ovat muodostuneet St. Patrick´s Dayn vietto maaliskuussa, Kevätjuhlat toukokuussa ja Pikkujoulut joulukuussa.
  2. tutustuu panimotoimintaan ja järjestää retkiä.
  3. luo yhteyksiä eurooppalaisiin alan harrastajiin ja yhteisöihin.

Jäsenet

Jäsenmäärä on vuosien varrella vaihdellut ollen kuitenkin koko ajan 20-27 välillä. Klubin jäsenprofiili on selkiytynyt. Jäsenistöstä on poistunut henkilöitä, joiden todellinen kiinnostus oluen aatemaailmaan on hiipunut. Jäseneksi voi ainoastaan päästä jonkun toisen jäsenen suosituksesta sekä jäsenistön yhteisestä hyväksynnästä . Klubilaiset edustavat eri sukupuolta, eri ikäisyyttä ja eri koulutus- ja ammattikuntaa.

Kokoontumispaikka

The Gallows Birdillä on ollut merkittävä rooli jäsenten oluttietämyksen ja innostuksen ylläpitämisessä. Erityisen motivoiva rooli on ollut Gallowsin omistajalla Thomas Aschanilla, jonka panos on ollut keskeinen klubin toiminnassa.

High Lights

1996Perustava kokous 12.6.
 Liittyminen Suomen Olutseuraan
1997Olutseura Tapiolan logo
 Olutseuran T-paidat
1998Palkittiin Vuoden Olutseura tittelillä Helsinki Bier Festivaalien
  yhteydessä
 Operaatio Olutseuran Oma Olut käynnistyy. Resepti valmis. Ensimmäinen koe-erä keitettiin 30.11. Ravintola Perhossa.
1999Operaatio Olutseuran Oma Olut toteutui. Lopullinen erä 60
 litraa pantiin 6.3.1999 Ravintola Perhossa. Oluen työnimestä OOOO tuli lopulta Tapiolan Olut. Sitä myytiin hanaoluena Kevätjuhlien yhteydessä 27.5. Lopputulos oli väriltään kaunis, kuparinruskea, 5,7 %:n pintahiivaolut, johon yhdistyivät terveet aromit, hedelmällinen, pitkä ja lempeä jälkimaku. Olutseuran rekisteröintiprojektin suunnittelu ja toteutus aloitettiin
 Länsiväylä-lehden kirjoitus ”Olutseura kokoaa oluen ystävät lasin ääreen”.
2000Olutklubi Tapiola ry Ölklubben Tapiola rf rekisteröintiasiakirjat
  toimitettiin Patentti- ja rekisterihallitukseen 20.1. ja hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 20.12. rekisterinumerolla 180575.
2001Olutklubi liittyi Suomen Olutliitto ry:n jäseneksi.
2002Olutklubi toteutti pitkään suunnitellun matkan Belgiaan
  12.9.-15.9. Matkaan osallistui 22 henkilöä. Matkaan sisältyi tutustuminen seuraaviin panimoihin:
 Chimay
 Bierhaus Oud Bersel
 Drie Fontaine
 Straffe Hendrik
 Ohjelmaan sisältyi myös monipuolisia kulttuuritapahtumia Chimayssa, Bryggessä ja Berselissa
 Uusi logo hyväksyttiin. Logon suunnitteli Pentti Eronen.
 Omien kotisivujen suunnittelu alkoi.
2003Olutklubin kotisivut lähes valmiina.
 Klubin oman kirjaston perustamispäätös.
2004Olutklubin kirjaston perustaminen Gallowsissa 18.3.
 Jari Nevalainen suunnittelema ja valmistama kirjastokaappi vihittiin ja kirjastojohtajaksi valittiin Mikko Airaksinen. Kotisivut ovat valmiit. Vastuuhenkilöinä olivat Panu ja Jari.
2005Päätettiin tehdä 10-vuotismatka Bambergiin.
 Kohde valittiin äänestyspäätöksellä. Äänestyksen tulokseen vaikutti vahvasti saksan ryhmän maineikas lobbauslehti "Die Zeitung", joka ilmestyi peräti seitsemän kertaa. Brittiryhmän keltaisen lehdistön edustaja "The Paper" ilmestyi niin harvoin, että saimme juuri ja juuri käärittyä fish&chipsit...
2006Klubin perustamisesta 10 vuotta!
 Juhlavuosi huipentui Bambergin retken yhteydessä järjestettyyn juhlaillalliseen. Illallinen tarjoiltiin Hotel Sankt Nepomukin joen ylle rakennetussa juhlasalissa.
2008Olutklubin kolmas maistelumatka suuntautui Manchesteriin ja Lake Districtille
2009Tutustuimme kotipanimotoimintaan.
 Retki Panimo Kennelpojalle, kotipanimokilpailuissa menestyneen jäsenemme Jari Nevalaisen panimolle. Valloitimme Tampereen ja saimme ystäviä paikallisesta Salhojankadun pubin olutseurasta.
2011Maistelumatka Skotlannin nummille.
 Matkareitti kulki Edinburghin, Invernessin ja Fort Williamsin kautta Stirlingiin. Hieno matka, jolla tutuiksi tulivat niin Loch Ness, kuin Haggis ja IrnBrukin. Paikallisista upeista oluista puhumattakaan.
2012Tutustuimme Malmgårdin panimoon.
2013Tanskan matka.
 Kävimme kolmella Tanskan pääsaarista maistelemassa oluita. Saimme katsauksen Tanskan uudesta olutkulttuurista Midfynsin panimolla. Juhlaillallinen nautittiin Tivolissa tanskankielisen rap musiikin ryydi(y)ttämänä.. :)
2014Oli jälleen aika tarkistaa lähiseutumme oluttarjonta.
 Se tapahtui Stadin Sturneella, jonka matkareitti kulki uljaiden helsinkiläisten olutravintoloiden halki. St. Urhos Pub - Bryggeri - Pikkulintu - Bruuveri.
2015Grilliretki Veijalaisille
2016Belgia
2017Panimovierailu Fiskars
 Omat oluet Bitter ja APA, Olarin panimolla
2018South-West Great Britain


© 2004 Olutklubi Tapiola - All rights reserved<A HREF="index.php" title="Takaisin" >Back</A><BR>